Åpen dag på museet i Smeltehytta

Vi åpner dørene på kveldstid og ønsker alle velkommen inn! Det er gratis inngang og vil være aktiviteter og omvisninger.

Velkommen til oss!

 • Mineraler og barn (Foto/Photo)
  1/4
  Trådsølvstuffer Norsk Bergverksmuseum/ Allegro (Bilde 1 av 4)
 • Fluoriserende mineraler i Geolaben (Foto/Photo)
  2/4
  Fluoriserende mineraler i Geolaben. Norsk Bergverksmuseum/ M. Yakubu (Bilde 2 av 4)
 • Introduksjonsrommet (Foto/Photo)
  3/4
  Introduksjonsrommet i Smeltehytta. Norsk Bergverksmuseum/ C. Berg (Bilde 3 av 4)
 • SFO i geolaben (Foto/Photo)
  4/4
  Full fart med SFO- barn i geolaben sommeren 2021 Mariella Sølberg Yakubu (Bilde 4 av 4)

Tirsdag 8. februar har vi åpen dag på museet! Fra klokken 17-19 arrangerer vi en rekke aktiviteter. Hør foredrag, bli med på en omvisning i utstillingene  eller sleng deg med på aktivitetene i Geolaben.  

I Sølvverksutstillingen kan du få et innblikk i hvordan livet artet seg for en gruvearbeider. Samlingene vil gi deg et inntrykk av hvordan gruvedriften foregikk gjennom 335 år.

 • Museet - Sølv- og mineralsamlingen (Foto/Photo)
  En av museets flotteste stuffer fra Mildigkeit Gottes gruve. Sølv fra denne gruven kunne inneholde opptil 20 prosent kvikksølv Norsk Bergverksmuseum/ C. Berg

Utstillingen av kongsbergmineraler inneholder 330 stuffer med trådsølv og andre mineraler som opptrer i sølvforekomstene. Det har blitt funnet trådsølv i mange andre sølvgruver i verden, men eksperter fra hele verden trekker frem trådsølvet funnet i sølvgruvene på Kongsberg som de flotteste. Mange naturhistoriske museum over hele verden har sølv fra Kongsberg sentralt plassert i utstillingene sine. Selv om mye sølv har blitt sendt bort fra Kongsberg, har Norsk Bergverksmuseum fortsatt verdens største samling av trådsølv utstilt på museet. Kom å se!

 • Periodesystemet i Geolaben (Foto/Photo)
  Periodesystemet i Geolaben Christian Udjus

Opplev Norges fineste periodesystem med 118 ulike mineraler, metaller og figurer! Prøv buldreveggen vår, som har klatreruter i ulike vanskelighetsgrader og klatregrep i norske bergarter. Lær mer om sammenhengen mellom geologi og teknologi med våre interaktive stasjoner og metallspill. 

Kongsbergknekken, Birger Ruud og hoppguttas treningsregimer. I Kongsberg Skimuseum presenteres Kongsberg-epoken innen internasjonal hoppsport med hovedvekt på perioden fra 1928 til 1948. Utstillingen inkluderer en omfattende samling av premier og skiutstyr, hovedsakelig fra kongsberghoppernes storhetstid.

Med forbehold om smittesituasjonen.