Kongsbergknekken

De som er fra Kongsberg er kjent med begrepet Kongsbergknekken, men for de som ikke er like kjent med byens lokalhistorie kan utrykket minne om en heller deprimerende tilstand, i Kongsberg. Det er det altså ikke! «Kongsbergknekken» er navnet på en hoppstil der hopperen har en kraftig bøy i hofteleddet og med overkroppen lent frem over skiene.

Det var Birger Ruud som skapte hoppstilen Kongsbergknekken, og som satte standarden for hvordan man hoppet på ski gjennom 30 år. Han er den mest profilerte skiløper fra Kongsberg med åtte medaljer i VM og tre medaljer i OL i både hopp og alpint. Han er dessuten tildelt Norsk Idretts høyeste utmerkelse, Egebergs Ærespris. Opprinnelsen til “Kongsbergknekken” har sin egen historie. Birger Ruud fortalte dette til Arne Thoresen

“Det hadde seg slik at jeg fikk ny strekkbukse foran et renn i Tyrol. Buksa hadde ikke knapper foran, men moderne glidelås. Så stod jeg øverst i bakken og slo lens. Plutselig ble startnummeret mitt ropt opp – det var min tur. Jeg dro i glidelåsen, men tror du ikke den satte seg fast halvveis i hårtufsen. Likevel satte jeg utfor. Da jeg nådde hoppkanten, gjorde det så forbasket vondt å strekke ut kroppen. Derfor denne stilen.”

KONKURRANSE PÅ INSTAGRAM
Vi ønsker å se din versjon/tolkning av Kongsbergknekken! Bruk taggen #Kongsbergknekken2021 for å dele din video eller ditt bilde av hoppstilen. Følg @bergverksmuseet og @geolaben.
Alle som deltar er med i trekningen av en flott premie, som består av:
- Fem dagspass til Kongsberg Skisenter fra SkiMore
- Lue fra DNT Kongsberg
- Geolabgenser fra Geolaben
- Sitteunderlag fra Norsk Bergverksmuseum.
- Termokopp fra Norsk Bergverksmuseum.

Vinneren trekkes 8.mars.

  • Erik Engebretsen demonstrerer Kongsbergknekken (Foto/Photo)
    1/1
    Erik Engebretsen demonstrerer Kongsbergknekken på Skimuseet. Kan du vise den enda bedre? Vis oss på Instagram! Mariella Yakubu
 (Foto/Photo)
Skimore (Foto/Photo)