Hopp til hovedinnhold

Bergverkshistorie og Sølvverkets samlinger

Utstillingene rommer gjenstander knyttet til Sølvverkets 335 år lange historie. Her finnes blant annet sosialhistorie presentert gjennom berglegens instrumenter, den teknologiske utviklingen for bryting av fjellet og prosessen med å bearbeide sølvmalmen. I utstillingen om renessansebergverk kan du lære om bergverksdrift før etableringen av Kongsberg Sølvverk.

I Sølvverksutstillingen kan du få et innblikk i hvordan livet artet seg for en gruvearbeider. Samlingene vil gi deg et inntrykk av hvordan gruvedriften foregikk gjennom 335 år. Gjenstandene og historiene i utstillingen tar deg tilbake til en tid da Christian den fjerde var konge av Danmark og Norge, og Kongsberg var Norges nest største by.

 • Barn i stige i minigruva
  1/3
  Norsk Bergverksmuseum/ C. Berg
 • Introduksjonsrommet
  2/3
  Norsk Bergverksmuseum/ C. Berg
 • Modellskap
  3/3
  Norsk Bergverksmuseum/ C. Berg

Utstilling av bor, feisler, lakterved, bormaskiner og en samling modeller som viser hvordan sølvmalmen ble sortert, knust, sølvet vasket ut og til slutt smeltet. I Sølvverkets sølv- og mineralsamling presenteres ikke bare sølvstuffer på opptil 50 kilo, men også andre mineraler knyttet til sølvforekomstene. I avdelingen er det også en modellgruve, der barn kan leke og utforske.

Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1