Hanne Åmli: Oppdagelsen av Jotunfjeldene

Hvorfor har vi fjell? Hvordan ble Jotunfjellene til? Bli med på en reise inn i geologiens verden, med kunstutstillingen «Oppdagelsen av Jotunfjeldene» av billedkunstner Hanne Åmli.

Bli med på den digitale omvisning i den temporære utstillingen ved Norsk Bergverksmuseum "Oppdagelsen av Jotunfjeldene" av billedkunstner Hanne Åmli. Direktør ved museet, Svein Skarheim, åpner utstillingen og Hanne tar oss med gjennom utstillingen sammen med en av sine sentrale samarbeidspartnere, geologen Henrik Svendsen. Se omvisningen her.

 • Keramikkskulptur av Hanne Åmli (Foto/Photo)
  1/2
  Meta Morph - fragmenter av et grunnfjell. Hanne Åmli
 • Mineraler (Foto/Photo)
  2/2
  Mineraler Mariella Yakubu

Kunst og mineralutstilling

Denne sommeren inviterer Norsk Bergverksmuseum publikum inn til temporærutstillingen «Oppdagelsen av Jotunfjeldene - en reise inn i geologiens metamorfe verden» og keramikkverksted med Hanne Åmli. Kunstutstillingen er et samarbeid mellom geologene Haakon Fossen, Henrik H. Svensen og Hanne Åmli og er en utforskning av de ulike bevegelsene i jordens indre. I utstillingen kan du oppleve skulpturer i keramikk og store, fargerike malerier som visualiserer geologiske prosesser. Norsk Bergverksmuseum komplimenterer utstillingen med mineraler fra museets samling. Her kan du blant annet se store røykkvartser, gneiser og smaragder.

Om prosjektet og utstillingen

Spørsmålet: Hvorfor er det fjell på jorden? har vært stilt av forskere i århundrer. I 1820 ble Jotunfjellene offisielt oppdaget og registrert gjennom en ekspedisjon som inkluderte fjellklatring, karttegning og akvarellmaling av studentene Christian Boeck og Baltazar Keilhau. De geologiske beskrivelsene skulle gi informasjon om jordens oppbygging.

To hundre år senere lærer vi stadig mer om hvordan fjellkjedene har oppstått. I bergartene som omgir oss, kan geologer se spor etter prosesser som foregitt for flere millioner år siden. Men det kan være vanskelig å forstå de enorme kreftene som har skapt fjellene og som flytter kontinenter. Hvordan kan vi som mennesker ha begreper om endring som tar millioner av år? 

 • Installasjon av H. Åmli (Foto/Photo)
  1/1
  Installasjon av H. Åmli Hanne Åmli

I et prosjekt som beveger seg mellom geologisk forskning og kunstens uttrykk, inspirerer fagfeltene hverandre til å skildre fjellenes skapelse. Oppdagerne av Jotunheimen tok i bruk akvarellblokken til å beskrive et ukjent landskap. I denne utstillingen gir maleriene en visuell inngangsport til de oppdagelsene geologer forsker på i dag. Åmli har lagd en installasjon med utgangspunkt i Keilhaus akvareller i utstillingen. Oljemaleriene tematiserer ulike aspekter ved geologien som masseutryddelser – vulkanutbrudd etc. som skapte geologiske lag. Dette er gjengitt med mye farger. Bildene vider fra bergartene sett gjennom mikroskop til mer kunstneriske fremstillinger av fjellandskapet. Tekstene er skrevet i samarbeid med geologer.

For mer om prosjektet og utstillingen se:

https://hanneamli.com/Project-Oppdagelsen

Keramikkverksted i juni

I forbindelse med utstillingen blir det keramikkverksted med Hanne Åmli. Kunstneren jobber sammen med geologer når hun lager sine skulpturer og malerier. På keramikkverkstedet får du lage skulpturer, samtidig som du lærer om geologisk forskning. For hvorfor er det egentlig forskjellige mønster i steiner og i fjellene? 

Hanne Åmli vil vise deltagerne teknikker for å lage folder og mønster i keramikken, som er det samme prinsippet som finnes igjen i fjellenes strukturer. Gjennom å jobbe med keramikken etterlikner hun metamorfe foldingsprosesser, som kort fortalt er når to eller flere typer stein møtes og foldes sammen. Hanne Åmli vil gjennom arbeid med leire vise hvordan grunnfjellet blir eltet og formet av store krefter i dypet, som trykk og temperatur, og hvordan fantastiske mønster oppstår.

Utstillingen åpner for publikum den 11. mai

«Oppdagelsen av Jotunfjeldene» åpner for publikum 11. mai. Keramikkverkstedet vil holdes i Geolaben på Museet i Smeltehytta og billetter kan kjøpes via hjemmesiden til Norsk Bergverksmuseum. Etter at utstillingen avsluttes ved Norsk Bergverksmuseum til høsten får alle deltakerne med seg keramikken hjem. Dette er et morsomt og lærerikt arrangement som passer for hele familien!

Se den digitale omvisningen i utstillingen med kunstneren her!

Bilde fra tidligere workshop med Hanne Åmli. (Foto/Photo)

Les mer om keramikkverkstedet

 • Metamorf (Foto/Photo)
  1/1
  Hanne Åmlis installasjon "Meta Morph" på Norsk Bergverksmuseum. J. Olsrud

Informasjon

Billetter til utstilling: vanlig inngangsbillett på museet


Keramikkverkstedet arrangeres 26. og 27. juni 2021. 

Klokkeslett 11:00 - 15:00.