Hanne Åmli: Oppdagelsen av Jotunfjeldene

Hvorfor har vi fjell? Hvordan ble Jotunfjellene til? Bli med på en reise inn i geologiens verden, med kunstutstillingen «Oppdagelsen av Jotunfjeldene» av billedkunstner Hanne Åmli.

 • Keramikkskulptur av Hanne Åmli (Foto/Photo)
  1/2
  Keramikkskulptur av Hanne Åmli Hanne Åmli
 • Mineraler (Foto/Photo)
  2/2
  Mineraler Mariella Yakubu

Kunst og mineralutstilling

Denne sommeren inviterer Norsk Bergverksmuseum publikum inn til temporærutstillingen «Oppdagelsen av Jotunfjeldene» og keramikkverksted med Hanne Åmli. Kunstutstillingen er et samarbeid mellom geologene Haakon Fossen, Henrik H. Svensen og Hanne Åmli og er en utforskning av de ulike bevegelsene i jordens indre. I utstillingen kan du oppleve skulpturer i keramikk og store, fargerike malerier som visualiserer geologiske prosesser. Norsk Bergverksmuseum komplimenterer utstillingen med mineraler fra museets samling. Her kan du blant annet se store røykkvartser, gneiser og smaragder.

Keramikkverksted i juni

I forbindelse med utstillingen blir det keramikkverksted med Hanne Åmli. Kunstneren jobber sammen med geologer når hun lager sine skulpturer og malerier. På keramikkverkstedet får du lage skulpturer, samtidig som du lærer om geologisk forskning. For hvorfor er det egentlig forskjellige mønster i steiner og i fjellene? 

Hanne Åmli vil vise deltagerne teknikker for å lage folder og mønster i keramikken, som er det samme prinsippet som finnes igjen i fjellenes strukturer. Gjennom å jobbe med keramikken etterlikner hun metamorfe foldingsprosesser, som kort fortalt er når to eller flere typer stein møtes og foldes sammen. Hanne Åmli vil gjennom arbeid med leire vise hvordan grunnfjellet blir eltet og formet av store krefter i dypet, som trykk og temperatur, og hvordan fantastiske mønster oppstår.

Utstillingen åpner for publikum den 11. mai

«Oppdagelsen av Jotunfjeldene» åpner for publikum 11. mai. Keramikkverkstedet vil holdes i Geolaben på Museet i Smeltehytta og billetter kan kjøpes via hjemmesiden til Norsk Bergverksmuseum. Etter at utstillingen avsluttes ved Norsk Bergverksmuseum til høsten får alle deltakerne med seg keramikken hjem. Dette er et morsomt og lærerikt arrangement som passer for hele familien!

 • Metamorf (Foto/Photo)
  1/1
  Hanne Åmlis installasjon "Meta Morph" på Norsk Bergverksmuseum. J. Olsrud

Informasjon

Billetter til utstilling: vanlig inngangsbillett på museet


Keramikkverkstedet arrangeres 26. og 27. juni 2021. 

Klokkeslett 11:00 - 15:00.