På Kvinnedagen 8. mars holder historiker Maria Landstad Pedersen foredrag med tittelen: Kvinnene på Kongsberg i perioden 1770 til fram til nedleggelsen av Sølvverket i 1805.
Sentralt i foredraget er spørsmålet: hvordan var det å være kvinne i en mannsdominert bergstad i nedgangstider? Bergverkshistorien er ofte dominert av historiene til menn, men Landstad Pedersen løfter i sin masteroppgave frem kvinnene og deres rolle gjennom spørsmål som: Hvilken type arbeid var tilgjengelig for kvinner i bergstaden i denne perioden? Arbeidet det kvinner ved Sølvverket? Var giftermålsalderen på Kongsberg var lavere enn i resten av landet? Hvordan det gikk med de ugifte mødrene og barna deres? Landstad Pedersen har også undersøkt livet til enkene, fattigvesenet og tøyfabrikkene. Altså hverdagslivet i hjem og på løkker i Kongsberg i perioden fra slutten av 1700-tallet til nedleggelsen av Kongsberg Sølvverk.
Landstad Pedersen har blant annet sett på giftermålsmønstre og byens mange enker, fattigvesenet og tøyfabrikkene som ble opprettet på bergstaden, og hverdagslivet i hus og på løkker.
Foredraget er i Foredragssalen i Smeltehytta.
DØRENE ÅPNER: KL. 18:30 FOREDRAGET STATER: KL. 19:00
PRIS: 100,- BILLETTER KJØPES I DØREN ELLER VIA DENNE LINKEN: https://checkout.ebillett.no/275/events/13273/purchase/setup