Historie

På Norsk Bergverksmuseum møtes kultur- og naturhistorie. Vi forvalter det nasjonale kulturminnet Kongsberg Sølvverk med bygninger og samlinger, Norges Banks myntverkssamling, Kongsberg industrihistoriske samling og Kongsberg skimuseum. I tillegg har museet nasjonale oppgaver knyttet til bergverkshistorien. Våre samlinger, utstillinger og lokasjoner tilknyttet Sølvverkets historie, mynt- og medaljeproduksjon, skihistorie og nyere industrihistorie tematiserer Kongsbergs historie som også flettes inn i større nasjonale og internasjonale fortellinger.

Museet har i dag to formidlingsarenaer: Museet i Smeltehytta i Kongsberg sentrum og Sølvgruvene og aktivitetsplassen i Saggrenda.

Kongsberg Sølvverk

• Smeltehytta i bruk. (Foto/Photo)
    Smeltehytta i drift på 1890-tallet. Norsk Bergverksmuseum/ ukjent

Høsten 1623 får kong Christian 4. beskjed om sølvfunnet som er gjort,og hans stattholder i Norge setter i gang Sølvverket på Kongsberg umiddelbart. Da det siste sølvet ble smeltet i 1958, var det slutten på 335 år med bergverksdrift på Kongsberg. Totalt ble det utvunnet 1350 tonn sølv.

Etter 335 år med gruvedrift står kulturmiljøet etter Kongsberg Sølvverk igjen med daganlegg i Gruveåsen og sentrum. I Gruveåsen finnes det ca. 300 gruvesjakter, mellom 1500 – 2000 skjerp og totalt ca. 1000 km med gruveganger vertikalt og horisontalt.

Norsk Bergverksmuseum

Norsk Bergverksmuseum regner sin opprinnelse til en kongelig resolusjon av 15. mars 1841, som innvilger opprettelse av en mineralssamling og en boksamling ved Kongsberg Sølvverk. I 1938 ble det bestemt å etablere et sølvverksmuseum. Utstillinger ble bygd opp i den nedlagte smeltehytta med basis i de gamle samlingene av sølvstuffer og gjenstander, supplert med nyinnsamlete gjenstander fra gruver og verksteder. Sølvverksmuseet åpnet for publikum i 1945.

• Museet i Smeltehytta - historiske bilder (Foto/Photo)
    Norsk Bergverksmuseum/ Ukjent

Den Kongelige Mynt har hatt utstilling i museet siden 1948. Kongsberg skimuseum åpent for publikum i 1987, og utstillingen om Kongsberg Våpenfabrikk åpnet i 2000. Museet overtok forvaltningsansvar for Norges Banks myntverkssamling i 2003.

Kilder: Bjørn Ivar Berg, "Norsk Bergverksmuseums historie" i Kongsberg og Sandvær Historielag 25 år.