Hopp til hovedinnhold

Kongsberg Skimuseum

Kongsbergknekken, Birger Ruud og hoppguttas treningsregimer: i denne avdelingen presenteres Kongsberg-epoken innen internasjonal hoppsport med hovedvekt på perioden fra 1928 til 1948. Utstillingen inkluderer en omfattende samling av premier og skiutstyr, hovedsakelig fra kongsberghoppernes storhetstid.

 • Skihopper i sørperenn ved Skauløkka.
  1/2
  Norsk Bergverksmuseum/ ukjent
 • Skiløpere foran skilt.
  2/2
  Fart og dristighet Norsk Bergverksmuseum/ ukjent

Visste du at det var skiløpere fra Kongsberg som tok de fleste norske og internasjonale medaljer i alpinsporten på 1930-tallet, og at det første internasjonale utforrennet i Norge ble arrangert på Kongsberg i 1933? "Kongsbergperioden" i norsk og internasjonal skisport strekker seg fra rundt 1925 til 1955, og museet viser den omfangsrike premiesamlingen til kongsbergskiløperne. De ble tildelt ca. 5000 premier, derav 6 olympiske medaljer, 16 verdensmesterskapsmedaljer og en rekke hedersbevisninger.

 • Birger Ruud hopper på ski.
  Norsk Bergverksmuseum/ ukjent

Bildet viser Birger Ruud som vinner Olympiaden i 1936, med den såkalte “Kongsbergknekken”, hoppstilen som satte standarden for hvordan man hoppet på ski gjennom 30 år. Birger Ruud er den mest profilerte skiløper fra Kongsberg med åtte medaljer i VM og tre medaljer i OL i både hopp og alpint. Han er dessuten tildelt Norsk Idretts høyeste utmerkelse, Egebergs Ærespris. Opprinnelsen til “Kongsbergknekken” har sin egen historie. Birger Ruud fortalte dette til Arne Thoresen:

“Det hadde seg slik at jeg fikk ny strekkbukse foran et renn i Tyrol. Buksa hadde ikke knapper foran, men moderne glidelås. Så stod jeg øverst i bakken og slo lens. Plutselig ble startnummeret mitt ropt opp – det var min tur. Jeg dro i glidelåsen, men tror du ikke den satte seg fast halvveis i hårtufsen. Likevel satte jeg utfor. Da jeg nådde hoppkanten, gjorde det så forbasket vondt å strekke ut kroppen. Derfor denne stilen.”

Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1